niedziela, 24 stycznia 2016

002. Liebster Blog Award

002. Liebster Blog Award

Do Liebster Blog Award zostałam nominowana przez Yvaine Sempere z Castle on a cloud, za co bardzo dziękuję!
No to zabieramy się za odpowiadanie ;)

Pytania!

* Z jakim zwierzęciem się utożsamiasz?
 
Od zawsze utożsamiałam się z dwoma, mianowicie z wilkiem oraz krukiem.  Jeśli jednak miałabym wybrać jedno, byłby to wilk.
 
* Gdzie najbardziej chciałbyś mieszkać?
 
Odkąd pamiętam podobał mi się Paryż, Londyn oraz Siena - taka miejscowość we Włoszech. Ostatnio także Sankt Petersburg. Jeśli byłaby taka możliwość wybrałabym, któreś z tych miast. Jeśli miałoby to być w Polsce, wybrałabym Nysę, Zieloną Górę, albo Warszawę.
 
* 12 książka na Twojej półce i co o niej sądzisz?
  
12 książką na mojej półce jest "W mocy ducha" Richelle Mead. Jest to piąty tom Akademii Wampirów. Uwielbiam tę książkę, jak i całą serię! 

* Ostatni film widziany w kinie.
 
Ostatni film? Najnowsze Gwiezdne Wojny! Byłam na nich w umm.. W grudniu, razem ze Starkiem. <3
 
* Znienawidzona piosenka.
 
Nie wiem, czym mam taką. Nie lubię disco polo, więc ten. Tak, nie lubię piosenek disco polo.
 
* Lubisz chodzić do teatru?
 
Uwielbiam chodzić do teatru, chociaż nie mam takiej możliwości - najbliższy teatr mam ok. 80 km od mojej miejscowości :c

* Jakieś nietypowe nawyki?
 
Gryzę kabel od słuchawek. Kupuję za dużo błyskotek. Rozmawiam sama ze sobą!
 
* Rzecz, którą kupiłeś jako ostatnią.
 
Nie licząc typowych zakupów spożywczych to #myśli. Książka! Kupiłam "Nieludzi" Kat Falls, to było jakiś tydzień temu. A wczoraj kupiłam jakiś krem w drogerii.
 
* Ulubiony przedmiot w Twoim pokoju.
 
Moja biblioteczka, łóżko, oraz lampka z czerwoną lawą.
 
* Jak długo piszesz bloga?
 
Dopiero zaczynam, piszę go od 20 stycznia tego roku.  
Jeśli chodzi o ogólne pisanie jakiegokolwiek bloga piszę już od cholera, od wielu lat ;p
 
* Żart, który nigdy ci się nie znudzi.
 
Nie lubię żartów, więc takiego nie mam.
 
 
 

środa, 20 stycznia 2016

001. VAMPIRE ACADEMY BOOK TAG

001. VAMPIRE ACADEMY BOOK TAG

Pierwszą notkę na moim blogu postanowiłam poświęcić Akademii Wampirów, autorstwa Richelle Mead. Będzie to tag podpatrzony na kanele Anity z Book Reviews by Anita. Pytań będzie dwadzieścia - postaram się na każde z nich odpowiedzieć w miarę "wylewnie". ;)
Zaczynajmy!

1. Jak odkryłeś tę serię?

Odpowiedź:
Serię odkryłam czystym przypadkiem, na kanale Anity. Z początku wahałam się nad przeczytaniem jej, miałam uraz po kilku książkach związanych z wampirami - nie, nie chodzi o Zmierzch. ;) Potem trafiłam na ekranizację pierwszej części - oglądając jakieś fandomowe filmiki - obejrzałam i było wow, Dimka mmmm... - uspokój się Pietrova ;). Zaczęłam szukać informacji o Akademii i w kocu wypożyczyłam pierwszy tom z biblioteki. Tak, to była miłość od pierwszej kartki. Podsumowując, gdyby nie Anita oraz ekranizacja książki, zapewne nie poznałabym tej serii.

 
2. Czy przeczytałeś całą serię?

Odpowiedź:
Tak, przeczytałam całą serię. I to kilka razy. Sama jestem właścicielką niemal całej serii książek - niestety z wyjątkiem dwóch pierwszych tomów :C. 
 
3. Co spodobało się Tobie w tej serii?

Odpowiedź: 
Dimitri? :3 A tak poważnie, to relacje między Rose a Dimitrim oraz Rose i Lissą. Czytając książkę, z każdą chwilą coraz bardziej zakochiwałam się w Belikovie, w jego stanowczości i podejściu do Rose. Odnosiłam także wrażenie, że relacje Lissy oraz Rose bardzo przypominają mi moją relację z Shelby. <3

4. Twoje pierwsze wrażenia po spotkaniu się z Akademią Wampirów? Czy zmieniły się po przeczytaniu wszystkich tomów?

Odpowiedź:
Po za tym, że jestem Team Dimka? Akademia ma w sobie to co lubię w książkach najbardziej, mianowicie: tajemnicę, zakazane uczucie i magię! Z każdym tomem wkręcałam się coraz bardziej, przeżywałam każde zdarzenie - kilka z nich boleśnie złamały mi serducho.
 
5. Ulubiony fragment w każdej z tych książek.

Odpowiedź:
Fragmenty między Rose a Dimitrim oraz Rose i Lissą. Przemyślenia Rose, to jak stara się odkryć tajemnicę zdolności swojej przyjaciółki. Wszystkie sytuacje w książce są moimi ulubionymi!
 
6. Najtrudniejszy moment w książce, taki, że aż miałeś ochotę ją odłożyć.

Odpowiedź:
Były dwa momenty gdy chciałam wyrzucić książkę przez okno. Mianowicie pod koniec "W szponach mrozu" oraz pod koniec "Pocałunku cienia". Tak zdecydowanie końcówka trzeciego tomu robiła mnie na kawałeczki, nie byłam w stanie czytać dalej. Musiałam ją odłożyć, uspokoić się i dopiero znów czytać. 

7. Czego nie lubisz w tej serii?

Odpowiedź: 
Tego, że w niektórych momentach Lissa jest niemal zbyt idealnie przedstawiona. Nie wiem, nie polubiłam jej do końca. 
No i że nie ma kontynuacji losów Dimitra, Rose, Lissy i Christiana. 

8. Ulubiona postać. Dlaczego?

Odpowiedź:
Główna bohaterka - Rose. Dlaczego? Jest pewna siebie, stawia sobie dobro przyjaciółki ponad swoje własne, ma cięty język. Bywa wybuchowa - według mnie - i potrafi walczyć o to co kocha.
 
9. Ulubiony czarny charakter.

Odpowiedź:
Nie mam ulubionego czarnego charakteru, albo na chwilę obecną nie potrafię sobie przypomnieć.

10. Postać, której nie lubisz.

Odpowiedź:
Z początku nie przepadałam za Mią. Nadal nie darzę jej Bóg wie jak wielką sympatią, ale z biegiem historii da się ją polubić. No i Tasza Ozera. Tak, jej nie lubiłam od samego początku, gdy tylko się pojawiłą. Wrrrr.
 
11. Kim chciałbyś być: morojem, dampirem, alchemikiem czy strzygą?

Odpowiedź:
Albo morojem albo dampirem. Nie jestem do końca pewna. Obie rasy mają w sobie coś co mnie kusi. ;)
 
12. Jaką magią chciałbyś władać, gdybyś był morojem?

Odpowiedź:
Waham się między mocą ducha a ogniem.  
Moc ducha jest czymś ciekawym, jednak - jak widać po Lissie - bywa bardzo "męcząca", niszczy nijako człowieka. A ogień? Mrau, od zawsze podobała mi się moc kontrolowania ognia.

13. Gdybyś był dampirem, co byś wybrał: bycie strażnikiem czy dziwką sprzedającą krew?

Odpowiedź:
Po dłuższym zastanowieniu doszłam do wniosku, że zostałabym strażnikiem. Może kiedyś jak bardziej dorosnę pewnie bym chciała zostać z dzieckiem jak na przykład matka Dimitra.
Jednak na chwilę obecną, Strażnikiem! ;)
 
14. Kogo chciałbyś strzec, gdybyś był dampirem?

Odpowiedź:
Z początku chciałam strzec Christiana, ale doszłam do wniosku, że pod kilkoma względami jesteśmy zbyt podobni do siebie i z czasem pewnie bym go chciała palnąć niż pilnować. Może Adrian? Chociaż wytrzymanie z nim byłoby także trudne. Jednak wolę Adriana.
 
15. Dimka, Adrian, Christian, Mason? Którego wybierasz? Możesz wybrać tylko jednego :)

Odpowiedź:
Oczywiście, że strażnik Belikov! <3
 
16. Twoja ulubiona para - Rose i Dimka czy Lissa i Christian.

Odpowiedź:
Rose i Dimka, według mnie Lissa i Christian byli czasem zbyt cukierkowi, zbyt idealni. A Rose i Dimitri, ona uczennica, on nauczyciel. Starszy od niej. Wiecie, zakazane uczucie. Po za tym ich związek wydawał mi się być bardziej dojrzały.

17. Którym z bohaterów chciałbyś być?

Odpowiedź:
Oczywiście, że Rosemarie. Jest idealnie wykreowana, jest prawdziwa, pewna siebie - znów się powtarzasz, Pietrova - no i ma Dimitra. ;p

18. Który aktor/aktorka najlepiej oddał bohaterów wykreowanych przez Richelle Mead?

Odpowiedź:
Zoey Deutch, grająca Rose. Danila Kozlovsky, grający Dimitra oraz Dominic Sherwood, który wcielił się w Christiana. O! I jeszcze aktor grający Masona, ummm... Cameron Monaghan!
 
19. Jakie pytanie chciałbyś zadać Richelle Mead?

Odpowiedź:
Co dalej z Rose, Dimitrim, Lisą oraz Christianem!
 
20. Czy zapoznałeś się z Kronikami Krwi?

Odpowiedź:
Nie, niestety jeszcze nie zapoznałam się z Kronikami Krwi. Nie miałam okazji dorwać się do tych książek, co muszę nadrobić!


Tym pytaniem kończymy mój tag o Akademii Wampirów. Mam nadzieję, że nie było tak źle jak na pierwszy raz. ;) To był mój pierwszy tag, jaki postanowiłam publicznie zrobić. 

W następnej notce postaram sie zrobić podsumowanie stycznia, czyli książki, które przeczytałam bądź zakupiłam.

Love, Pietrova!
 
Theme by MIA